איגוד הנדל"ן » מה קורה לנכס בהיעדר צוואה?

מה קורה לנכס בהיעדר צוואה?
העברתה של דירה בירושה יכולה להתאפשר גם אם אין צוואה בנמצא, וזאת כיוון שהיא נחשבת לרכוש וההון השייכים לנפטר/ת. דינה של הדירה כדין יתר הרכוש וההון בעיזבון, והיא עתידה לעבור לידיהם של היורשים בין אם על-פי דין ובין אם על-בסיס צוואה המורה במפורש למי יעבור נכס המקרקעין.
רבים המחזיקים בידיהם דירה ושמבקשים להעביר את הנכס לאחר לכתם אל צאצאיהם, נוטים לפקפק במידת הצורך בקיומה של צוואה. זאת כיוון שחוק הירושה ברור בנושא זה, והנכס עתיד יהיה להתחלק בין הצאצאים בחלקים שווים.
אך עלינו לשאול את עצמנו שאלות קריטיות לרבות: האם ישנו בן או בת זוג אשר ימצאו את עצמם לפתע עם מקבלים רק את מחצית הזכויות של הנפטר על הנכס ואילו חולקים את יתר הזכויות על הנכס בו הם מתגוררים יחד עם צאצאי הנפטר? וכן, האם הצאצאים יהיה אחידים בדעתם באשר למה יהא בעתידו של הנכס?
היעדרה של צוואה עלול להוביל להתגלעותם של סכסוכים ולמחלוקות קשות ומורכבות. הימצאותה של צוואה ברורה המכתיבה מה יקרה לנכס המקרקעין לאחר הורשתו, יכולה לסייע רבות ולהסיר את הספק.
גורל נכס בהיעדר צוואה ובן/בת זוג נותרים
נניח לשם הדוגמה שבני זוג נשואים ולהם צאצאים, מחזיקים בבעלותם דירה הרשומה על שמם. עם לכתו של אחד מבני הזוג, הרי שבן או בת הזוג הנותרים יחזיקו ב-50 אחוזים מן הזכויות על הדירה, וכן יקבלו לידיהם עוד מחצית מן הזכויות של בן או בת הזוג שנפטרו, קרי יחזיקו ב-75% מן הזכויות על הנכס.
לצידם, הצאצאים של בני הזוג יקבלו לידיהם את המחצית השנייה, כלומר יחזיקו ב-25% מן הזכויות על הנכס שהיו בבעלות בן או בת הזוג שנפטרו.
כך למעשה נוצר תרחיש ובו בני הזוג הנותרים נאלצים לחלוק את הבעלות יחד עם צאצאיהם. יהיו מקרים בהם הצאצאים כמובן יבקשו להעביר את הזכויות מידית אל בן או בת הזוג הנותרים, קרי הוריהם, ויהיו גם מקרים בהם הדבר יוביל לאי-נעימות ואף לתהליכים בהם אחד מן הצאצאים או יותר יבקשו לפדות את הנכס שקיבלו ולקבל את הסכום המגיע להם.
קיומה של צוואה הדדית בין בני זוג יכולה להורות באופן חד משמעי ושאיננו משתמע לשני פנים, כי יתר הזכויות על הנכס יועברו במלואן אל בני הזוג הנותרים, ובכך שלא לאפשר למחלוקת שכזו לצוץ מראשיתה.
היבטים שיש לשקול בעת הורשת דירה
בעת שרוצים להוריש את הדירה ולכלול אותה בצוואה, הרי שחשוב לקחת בחשבון אם ישנן נסיבות או אולי מאפיינים שונים הנכונים לבני המשפחה / היורשים אשר יכולים להוביל למחלוקות.
כך למשל, אם 3 אחים יקבלו לידיהם את הנכס, הרי שייתכן שאחד ירצה למכור את הנכס, השני לתחזק אותו ולשכור אותו, ואילו השלישי יבקש להתגורר בו. עם צוואה ברורה המורה למכור את הנכס, הרי שלא יוכלו איש מן האחים לבחור מה לעשות בנכס, כאילו והייתה זו בחירתם שלהם.
היבטים כאלו ואחרים יכולים להיסקר בקפידה על-ידי עורך דין המתמחה בדיני צוואות, ובכך לסייע רבות במניעת חיכוכים, סכסוכים או תרחישים לא נעימים דוגמת אלו שצוינו מעלה.